1. Hoe kan ik weten wat Gods wil is voor mijn leven?

  Gods wil voor je leven verstaan, heeft alles te maken met de relatie tussen jou en God. In de eerste plaats gaat het erom dat je God leert kennen als iemand die tot jou spreekt. Hiervoor moet je tijd vrij maken en de Bijbel lezen (want God laat zich in de eerste plaats zien door de Bijbel). Het gaat dus om een relatie die je opbouwt, een relatie waarin je de ander zo goed kent, dat je ook weet wat hij wil. Net zoals je een vriend leert kennen.

  Maar bij God zit het toch een beetje anders dan bij een vriend: God wil het in die relatie voor het zeggen hebben, en omdat Hij God is en altijd het goede wil voor je, is dat goed zo. Een hechte relatie met God en gehoorzaamheid horen dus bij elkaar. En het begint bij het leren kennen wie Hij is. Zijn eigenschappen van Alwetend (Hij weet alles het beste) Trouw (Hij zal doen wat Hij beloofd en is te vertrouwen) en Liefde (Hij zorgt voor je) en alle andere, maken ook dat wij gehoorzaam kunnen volgen…

  De basis is dus: luisteren naar Hem en Hem volgen.

  De manier hoe God Zijn wil bekend maakt is voor iedereen anders. Dit heeft te maken met wie jij bent en hoe jij Gods wil verstaat. Voor de één is dit een duidelijk uitgestippelde weg, voor de ander is dit een dagelijks vertrouwen op een God die zijn wegen stapje voor stapje leidt en weet: “God opent en sluit de deuren wel”. Daarnaast gebeurt het ook dat in het ene God duidelijk spreekt en moet je in het andere gewoon dagelijks vertrouwen dat Gods wegen wel duidelijk zullen worden. Hoe dan ook, het heeft alles te maken met vertrouwen en geloven dat je een God dient die je leiden zal en niet laat puzzelen. Een leuke film die je kan bekijken is: ‘This is our time’ Waarin 5 studenten Gods wil zoeken en op een andere manier ervaren hoe God in hun leven werkt.

 2. Ik heb een eetstoornis gehad en ik hou niet van eten.

  In onze maatschappij is eten geen noodzakelijk iets, maar een luxe geworden. Eten wordt gebruikt voor ‘gevoel van genot’ maar ook om jezelf te verwennen, je goed te voelen, of om iets te doen te hebben waardoor je je niet verveelt. Eten of niet eten is soms ook een middel van ‘macht’. Iets wat jij alleen onder controle hebt. Vaak ontstaat dit door een situatie in je leven waarover je geen controle hebt. Belangrijk is om te achterhalen wat dat is. Hierin heb je hulp nodig. Iemand die met je meedenkt en je helpt om het probleem zelf aan te pakken in plaats van de vluchtweg te moeten gebruiken.

  Welke plaats moet eten nu innemen? God schiep een hele schepping om gezond eten aan de mens aan te bieden, maar ook om ervan te genieten, eten dat de mens versterkt en gezond houdt. Door voor jezelf vast te stellen wat goed voor je is om te eten – zowel in variatie als hoeveelheid- en dit plan te volgen, ga je ervaren dat je lichaam op alle vlak positief gaat reageren. Je krijgt energie, voelt je beter en vrolijker, hebt zin om dingen te ondernemen en ervaart dat dingen ook lukken. Dit is een positieve spiraal, waarin eten een functie heeft. Door positief met je lichaam bezig te zijn, verbeter je je levenskwaliteit en ervaar je dat eten ‘goed’ is. Na verloop van tijd zal je dan ook ervaren dat het lekker is…

  Maar alles begint bij een positieve kijk op je eigen leven. Heb je geen positieve kijk op je leven? God wel! Hij wil je het beste geven. Zoek mensen die je hierin bemoedigen of stuur een mailtje naar Chris.

 3. Hoe kan ik weten of mijn gewicht ok is?

  Het is duidelijk: Vrouwen zien zichzelf anders dan anderen hen zien. Daarom is het goed dat je van een neutraal standpunt informatie krijgt, niet van een vriendin die zegt “nee, nee, je bent niet dik” (omdat ze je niet wil kwetsen) en niet van de media die ons voortdurend vrouwen met een perfect lichaam voorschotelen.

  Als je het echt wil weten kan je het op deze website checken:

  http://www.proud2bme.nl/health/Check_je_BMI

 4. Hoe kan ik op een goede manier vermageren?

  Op deze website kan je meer informatie vinden om op een goede manier te vermageren.

  http://www.proud2bme.nl/Proud2B-eat/Gezond_afvallen

 5. Als ik naar anderen kijk, zie ik dat ze heel veel kunnen, en ik kan niets.

  Vaak als we naar anderen kijken, verlangen we te kunnen wat zij kunnen. De dingen die je zelf kunt, zijn zo normaal voor je, dat ze in dat verlangen vervagen. De vraag is: waarom denk je dat je niets kan? En de achterliggende vraag is: wat zou je graag willen kunnen? En vooral waarom zou je dat willen kunnen?

  We vergelijken ons vaak met anderen en stellen een waardeoordeel: “Als ik dat zou kunnen, ben ik ook van waarde”. In dit kader is het belangrijk om te zien naar hoe God denkt.

  God vergelijkt Zijn Kerk met een lichaam. Als je kijkt naar je lichaam zie je dat alles met elkaar in verband staat. Alles werkt door samenwerking. Als je spieren het bv zouden begeven dan zul je zien dat er heel wat stil valt, zelfs je hart… Zijn de spieren dan het belangrijkste? Nee, want de spieren werken weer goed door je opname systeem van voedingstoffen en deze staan dan weer in verband met je darmen en je hormonaal systeem. Elk lichaamsdeel is afhankelijk van een ander, en zo is geen enkel deel het belangrijkste, of onbelangrijk.

  Je hoeft dus je niet bezig te houden met wat anderen kunnen, maar je mag uitzoeken wat jij kunt. En dan zeg je: “Ik kan iets…”

  Dit is een leuk punt om mee aan te slag te gaan. Je mag op zoek gaan naar je kwaliteiten, je gaven, talenten… Online kan je verschillende gaventesten vinden. Of testen die uitzoeken wat je beroepstalenten zijn. Vraag eens aan je voorganger of jeugdleider, met je op zoek te gaan naar je talenten. Of een vriend of vriendin kan je vast vertellen waar je goed in bent en wat je voor hen betekent.

  Uiteindelijk heeft het uitzoeken van je talenten niets te maken met wie jij bent. Want jij bent geliefd door het feit dat je Gods kind bent. Het uitzoeken van je talenten heeft alles te maken met hoe je God mag dienen. God wil jou gebruiken! Als je je gaven en talenten besluit te gebruiken voor God, helpt Hij je ook deze te ontwikkelen… En in het dienen van God, op de plaats waar Hij je wil gebruiken, ligt je totale vervulling.

 6. Hoe kan ik loskomen van negatieve gedachten over mezelf?

  Probeer eerst eens na te gaan waar deze gedachten vandaan komen. Is er iets gebeurd dat je je zo voelt? Misschien is het een idee om alles op te schrijven, deze gedachten van je af te schrijven. Breng deze gedachten ook bij God. Hij begrijpt je en houdt van je zoals je bent. Hij wil niet dat je verdriet hebt en pijn voelt. Stel je open om Gods hulp te aanvaarden. Durf vergeving te vragen voor deze gedachten, het is immers de duivel die ze bij ons naar binnen smokkelt.

  Focus je daarnaast op leuke dingen. Zoek een leuke hobby, doe iets leuks met vrienden waardoor je afgeleid bent van deze gedachten. Een tip is ook om elke dag bijvoorbeeld 3 dingen te zoeken waar je dankbaar voor bent. Schrijf ze op en bedank God hiervoor. Je kan ze nog eens lezen als je het moeilijk hebt. Of zoek een leuke Bijbeltekst die je overal ophangt, waar je dan aan kan denken als het niet goed gaat. Probeer je op God te richten, Hij is liefde, Hij is trouw en genadig. Je mag komen zoals je bent, Hij zal je nooit afwijzen.

  Als je echt merkt dat je niet van deze gedachten af raakt en/of ze worden erger, vraag hulp. Blijf er niet mee zitten, ga naar je jeugdleider, vrienden zodat zij jou misschien kunnen helpen iemand te vinden die jou kan begeleiden, stuur een mailtje naar Chris of chat met Chris.