1. Ik ben het slachtoffer van cyberpesten. Wat moet ik doen?

  Wat erg dat jij gepest wordt. Dat kan je echt helemaal onderuit halen. Goed dat je op zoek gaat naar een oplossing!

  Het belangrijkste is dat je niet alleen blijft met je probleem. Vertel het aan iemand die je vertrouwt. Het beste is het om met je ouders te spreken, een leraar of een jeugdleider.
  Vat scheldpartijen nooit te persoonlijk op.
  Reageer niet op pestmails of -smsjes. Als je op de chat gepest wordt, ga er dan niet op in. Haal er een volwassene bij.
  Hou de pestberichtjes goed bij. Je hebt dan bewijsmiddelen tegen de verzender.
  Als je gepest wordt door klasgenoten, vertel het dan aan een leraar. Blijf niet met deze last rondlopen.

 2. Ik wordt gepest op school. Wie kan me helpen?

  Het is heel erg als je gepest wordt. Telkens gebeuren er weer erge dingen, zodat je op den duur bang wordt om naar school te gaan. Dat is een moeilijk leven, en het is goed dat je naar een oplossing zoekt.

  Probeer de schaamte te overwinnen en spreek met je ouders. Misschien reageren ze heftig op wat je verteld. Of je vraagt een leerkracht om hulp. Er zijn manieren om daar iets aan te doen, als ze ervan weten.

  Heb je eerst nog wat bemoediging nodig of wil je dat we voor je bidden? Stuur dan een mailtje naar Chris of ga naar de Chris-chat.

 3. Een vriend van mij wordt gepest. Wat kan ik doen?

  Het is goed dat je ermee inzit dat je vriend gepest wordt.
  Meestal is er vooral een die pest, en de anderen doen gewoon mee terwijl ze het ook niet fijn vinden. Wat jij kan doen? Je kan deze meelopers vragen om niet meer mee te pesten. Op die manier komt de pester alleen te staan en heeft geen helpers meer.

  En je kan ook samen met je vriend hulp zoeken bij een volwassene (als het op school gebeurt de juf of meester, als het in de sportclub gebeurt de trainer…)