1. Ik heb een leuke jongen leren kennen via facebook. Ik wil hem graag eens ontmoeten, maar mijn vriendinnen raden me dit af. Wat moet ik doen?

    Je vriendinnen hebben gelijk: het is te gevaarlijk om met iemand af te spreken die je alleen kent via internet. Wie weet wie zich achter de naam verbergt?

    Bespreek zoiets in elk geval met je ouders. Zij kunnen je helpen om op een veilige manier met iemand af te spreken.

  2. Als ik op facebook zit, heb ik altijd het gevoel alsof alle anderen een leuk leven hebben en ik zit alleen maar thuis. Wat kan ik doen?

    Op facebook lijkt alles leuker en mooier dan het er eigenlijk echt is. Vaak geven de comments en likes een vertekend beeld. Je wordt overspoeld door informatie, door filmpjes, door foto’s, door muziekjes en zo veel meer, dat je het gevoel krijgt zo veel te missen. Maar het leven is zo veel meer dan facebook. Als facebook je dit gevoel geeft, misschien moet je dan even een pauze inlassen en facebook even facebook laten. Gebruik de tijd dat je daarmee wint om leuke dingen met vrienden te gaan doen. Zoek een hobby buitenshuis, waar je andere mensen kan ontmoeten, waar je je gedachten op ander dingen kan focussen.

    Probeer eens een echt gesprek face to face met je vrienden ipv steeds via de computer of je gsm. Je zal merken dat dat zo veel fijner is. Je vrienden zullen dit vast ook veel fijner vinden. Ga naar een jeugdgroep, ga op kamp, op weekend en leer mensen kennen. Kies voor het echte leven ipv voor een cyberleven.